Electrostimularea - chiar functioneaza?

Ce este electrostimularea?

Spre deosebire de alte saloane, noi va punem la dispozitie informatii neutre, obtinute din surse consacrate (Wikipedia, studii universitare, exclus informatii nefondate). Va rugam sa ne semnalati eventuale erori sau omisiuni, ele nu sunt intentionate. Partea urmatoare e relativ tehnica, speram sa nu va plictisim :)

Electrostimularea (sau EMS) este tehnologia de a cauza contractii musculare prin aplicarea pe corp a unor impulsuri electrice de intensitate redusa


Efectul curentului electric asupra muschilor a fost descoperit in 1791, si a fost perfectionat in secolele 19 si 20. Este documentat stiintific faptul ca electrostimularea cauzeaza adaptarea (antrenarea) fibrelor musculare pe termen lung. Din cauza caracteristicilor fibrelor muschilor scheletici, nu exista un singur tip de curent care sa le activeze pe toate: diferite tipuri de electrostimulare activeaza diverse tipuri de fibre la intensitati diferite. Modificarile muschilor si deci eficienta antrenamentului depind de "pattern-ul" curentului.
In prezent electrostimularea este utilizata atat ca un mijloc de antrenament, cat si ca unul terapeutic.
In medicina, EMS se foloseste in scopuri de reabilitare, in precial in prevenirea atrofierii musculare cauzata de imposibilitatea de a folosi muschiul (post traumatic sau post operator). O alta utilizare este aceea de antrenament suplimentar (inclusiv in sportul profesionist) pentru a stimula muschii insuficient folositi in cadrul antrenamentului normal. Dat fiind faptul ca un muschi antrenat si tonifiat da un aspect fizic placut, electrostimularea a devenit un instrument folosit in industria frumusetii.

Chiar functioneaza?

Exista un mare numar de articole publicate in literatura medicala despre eficacitatea EMS in diferite afectiuni. Studiile efectuate indica atat cazuri unde electrostimularea are efecte pozitive (uneori mai bune decat stimularea voluntara a muschilor), cat si imprejurari in care electrostimularea nu da efectele scontate. Publicatiile legate de electrostimularea folosita in industria frumusetii sunt destul de rare. In locul unei analize concludente, consumatorul este de multe ori bombardat cu informatii si promisiuni false.

Mituri legate de electrostimulare:

1) Electrostimularea arde grasimile, cauzand o scadere masiva in centimetri si greutate.
Fals. Numarul de calorii arse intr-o sedinta de electrostimulare este mult mai mic decat in cazul unui efort fizic sustinut unde participa mai multi muschi si alte organe (inima, plamani). Deci, doar prin electrostimulare nu este posibil consumul rezervei de grasimi cauzand o slabire rapida. Totusi electrostimularea contribuie la exercitiul muscular, iar in cazul persoanelor sedentare aceasta e mult mai bine decat nimic.

2) Electrostimularea este superioara antranamentului fizic clasic (afirmatii de genul "expertii au evaluat ca 45 de minute de electrostimulare echivaleaza cu 6-8 ore de gimnastica fara intrerupere")
Fals. Chiar si cu o stimulare intensa, muschii nu depun un nivel de efort comparabil cu cel al unui tratament intens, la maximum. Pentru a cauza astfel de tensiuni musculare, curentul folosit ar trebui sa fie relativ puternic si ar putea aparea senzatia de durere. Totusi, EMS are avantajul ca este un exercitiu localizat asupra zonelor de interes, unde poate fi eficient, asa cum arata unele studii.

Si daca aceste mituri sunt false, este electrostimularea un instrument viabil?


Da, electrostimularea are efecte benefice, mai ales daca e folosita impreuna cu alte tehnici de slabire, dieta fara excese, si in special daca ea se adauga exercitiului fizic clasic.

Faptul ca este viabila si ca aparatele au progresat indeajuns pentru a avea rezultate palpabile este prezentat intr-o serie de studii realizate in universitati si spitale occidentale care studiaza aceasta ramura a stiintei. Nu luam in considerare "studiile" facute de catre producatori, care de multe ori descopera ceea ce doreste departamentul de marketing al firmei respective.

Un studiu pe un grup de 15 persoane facut in Marea Britanie, a ajuns la concluzia ca sedinte de EMS pe o durata lunga (6 saptamani) duc la cresterea puterii si a consumului maxim de oxigen (capacitate aerobica) in cazul persoanelor adulte sedentare [1].

Un alt studiu, pe 24 de persoane, cu durata de 8 saptamani a demonstrat ca un anumit tip de stimulator abdominal (care a trecut de analiza FDA - Protectia consumatorului SUA), are efecte pozitive in ceea ce priveste puterea, rezistenta abdominala si un set de masuratori, comparativ cu lipsa completa a antrenamentului abdominal [2].

Un al treilea studiu a analizat efectul pe care il au sedintele de electrostimulare adaugate antrenamentului normal, in cazul jucatorilor profesionisti de rugby. Studiul de 12 saptamani a concluzionat ca EMS poate fi folosit pentru imbunatatirea detentei (sarituri) si fortei, insa fara rezultate la sprint si alte caracteristici legate si de tehnica [3].


 1. Prithwish Banerjee, Brian Caulfield, Louis Crowe, and Andrew Clark, Prolonged electrical muscle stimulation exercise improves strength and aerobic capacity in healthy sedentary adults, Journal of Applied Physiology, 2005, citit la adresa http://jap.physiology.org/cgi/reprint/99/6/2307
 2. John P. Porcari , Jennifer Miller, Kelly Cornwell, Carl Foster, Mark Gibson, THE Effects of Neuromuscular Electrical Stimulation Training on Abdominal Strength, Endurance and Selected Anthropometric Measures, Journal of Sports Science and Medicine (2005), citit la adresa http://www.jssm.org/vol4/n1/9/v4n1-9pdf.pdf
 3. Nicolas Babault, Gilles Cometti, Michel Bernardin, Michel Pousson, Jean-Claude Chatard, Effects of electromyostimulation training on muscle strength and power of elite rugby players, Journal of Strength and Conditioning Research, 2007, citit la adresa http://www.u-bourgogne.fr/EXPERTISE-PERFORMANCE/electromyostimulation%20and%20rugby.pdf

Putem concluziona ca electrostimularea are efecte pozitive mai ales pentru persoane sedentare sau ca instrument de antrenament aditional. Muschii sunt tonifiati si circulatia se imbunatateste, corpul primind un aspect mai placut atat pe termen scurt, cat si pe termen lung la tratamente de lunga durata. Rezultatele depind de calitatea aparatului si de intensitatea curentului: la persoanele sedentare este suficient un curent mai mic pentru a obtine rezultate (30% din contractia voluntara maxima), pe cand la cele antrenate e nevoie de mai mult (60-80% din contractia voluntara maxima) [2].

Tratamente de electrostimulare oferite la ReflexoSun


ReflexoSun foloseste aparatul de electrostimulare Professional Combo distribuit in Romania de Rowe, unul dintre cele mai raspandite si testate in saloanele din tara noastra. Aparatul ofera doua tipuri de tratament, fiind dotat atat cu benzi termice (termoterapie) cat si cu electrozi (EMS).
Prefessional COMBO are 24 de electrozi si 3 benzi termice locale: una pentru abdomen si solduri si doua pentru picioare, care se aplica peste electrozi si care pot ajunge la temperatura de 70 grade; prezinta avantajul unui confort sporit, traspirandu-se doar pe zonele-problema. Benzile termice pot fi folosite insa si separat pentru tratamente exclusiv termice (impachetari sau termoterapie). Astfel, acest aparat permite efectuarea a 3 tipuri de tratamente diferite:
 • electrostimulare, la care se folosesc doar electrozii
 • tratament ce combina electrostimularea cu termoterapia in cadrul aceleiasi sedinte
 • impachetari cu termoterapie zonala.

Curentii generati sunt de tip Slimwave (impulsuri pantentate de producator) care actioneaza atat prin contractii musculare izometrice cat si izotonice. In primul tip de contractie musculara se schimba tonusul (creste incordarea) dar lungimea fibrei ramane aceeasi, iar in al doilea, muschiul se contracta, iar pe durata contractiei tensiunea musculara ramane aceeasi. Intensitatea curentilor este reglabila, astfel incat ea poate ajustata pentru rezultate optime in cazul fiecarei persoane. Termostimularea simultana combina efectul termoactiv si de stimulare ajutand la obtinerea de rezultate vizibile.

Aparatul are si programe presetate cu impulsuri optimizate pe anumite tipuri de probleme:
 • STANDARD - program general de slabire, anticelulita, tonifiere, definire musculara;
 • TONIFIERE - program de lifting corporal, tonifiere
 • FAST-SLIM - program de slabire ultra-rapida, cu efecte vizibile imediat
 • DRENAJ LIMFATIC - program de tratament prin presarea pe ganglionii limfatici
 • RELAXARE - program de relaxare profunda prin aplicarea pe zonele cheie de relaxare
 • ABDOMINAL - program specializat pentru musculatura abdominala, cu rezultate excelente si in tratamente post-natale, program folosit si de barbati pentru tonifierea zonei abdominale
 • SOLDURI/FUND/PULPE - program de slabire, anticelulitic, tonifiere - pentru aceste zone care prezinta cele mai des intalnite depuneri de grasimi la femei
 • LIFTING - program de tratament al ridurilor fine, tonifiere, intarire musculara, prin stimularea colagenului si a elastinei
 • RIDICARE SANI - program de tratament care duce la stimularea muschilor pectorali, efectele fiind vizibile prin ridicarea sanilor si chiar marirea lor in circumferinta
 
Aparatul satisface toate normele de siguranta, fiind aprobat pentru utilizare in tara noastra, si in UE.

Electrostimularea este contraindicata:

 • persoanelor purtatoare de cardio-stimulator sau tije metalice;
 • femeilor insarcinate;
 • in perioada ciclului menstrual;
 • persoanelor cu afectiuni grave ale inimii;
 • persoanelor cu vene si ulceratii varicoase;

Va asteptam la centrul nostru de infrumusetare unde tehnica este inca un instrument care contribuie la atingerea obiectivului: silueta de invidiat si incredere in tine!