Ultrasunetele - micro-masaj la nivel celular

Despre ultrasunete

Ultrasunetele sunt sunete cu o frecventa a vibratiilor mai mare decat limita superioara a spectrului auzului uman (mai mult de 20 000 de ori pe secunda). Ultrasunetele sunt folosite in multe domenii, printre cere si cel medical. Probabil cea mai cunoscuta utilizare este cea a scanarilor prenatale care dau medicilor informatii pretioase referitoare la sanatatea viitorului bebelus.

Care este legatura dintre ultrasunete si celulita? Ei bine, vom intelege mai bine dupa cateva explicatii.

Despre celulita

Celulita este formata din celule adipoase de dimensiuni mari (comparativ cu alte celule) care apar sub epiderma, sunt grupate si tinute in loc de fibre de colagen. Odata cu cresterea numarului si dimeniunilor, fibrele nu se mai intind iar grupul de celule se proiecteaza in exterior, impingand pielea in sus neuniform si dand astfel cunoscutul aspect de coaja de portocala.

In mod normal tesutul adipos este bine hranit si liber de toxine si fluide in exces, stare la care contribuie sistemul venos si limfatic. Insa odata cu gruparea mai stransa a celulelor, circulatia scade din cauza ca vasele sunt stangulate, se acumuleaza toxinele iar corpul nu mai poate consuma eficient rezerva de grasime. Astfel apar denivelari mai accentuate care in timp se pot inrautati.

Impactul masajului manual

Pentru dizlocarea acestor grupari de celule si cresterea circulatiei este deja folosita actiunea mecanica, cu miscari specializate si anume masajul manual. Exista si aparate speciale care incearca sa substituie masajul manual, precum cele bazate pe vacuum. Acestea sunt in mare parte dezvoltate pentru a usura si standardiza munca terapeutului care necesita efort si experienta.Motivul pentru care nu exista studii care sa demonstreze eficienta tratamentului manual, este faptul ca tratamentul manual nu este standardizat, fiecare terapeut lucreaza intr-un mod diferit si depune un efort diferit. In acelasi timp, este foarte usor a se face studii bazate pe performantele unei masini care efectueaza exact acelasi tratament de fiecare data cand e folosita.

Insa trebuie stiut ca nici un aparat nu poate inca depasi mana umana care simte locurile unde trebuie insistat ducand la rezultate in general mai bune, insa care depind de experienta si daruirea fiecarui terapeut.

Micromasaj indus prin ultrasunete

Actiunea mecanica asupra tesutului - indusa prin macro-masajul manual mecanic - poate fi amplificata cu ajutorul ultrasunetelor (micromasaj sau masaj la nivel celular).

Terapiile cu ultrasunete (http://en.wikipedia.org/wiki/Therapeutic_ultrasound) utilizeaza intensitati reduse si frecvente inalte (de la 1 Mhz - 3 Mhz, adica de peste 1 milion de vibratii pe secunda). De aceea vibratiile lor nu pot fi auzite sau simtite, le simtim doar datorita caldurii interioare generate.

Ultrasunetele fac celulele sa oscileze si sa genereze caldura in profunzime. Daca tesutul este incalzit la 40 - 45 grade Celsius, el va intra intr-o stare in care creste circulatia, scade inflamatia cronica (daca exista). De asemenea daca intensitatea este suficient de inalta se poate produce fenomenul de cavitatie. Acesta consta in formarea unor bule de aer microscopice in tesut care apoi se contracta brusc (implodeaza) eliberand energie. Acest fenomen produs la intensitati mici ajuta la accelerarea repararii tesuturilor si a membranelor celulare.

Bulele de aer care implodeaza contribuie la eliberarea celulelor grase din fibrele de colagen si la dizolvarea lor, ele fiind preluate apoi de sistemul limfatic si eliminate din organism. Fenomenul este unul de mica intensitate, stabil si sigur care nu poate afecta negativ tesuturile. Acest micromasaj actioneaza la nivel celular imbunatatind efectele stimularii mecanice exterioare prin masaj.

Transportul substantelor active

In acelasi timp un alt efect cunoscut al ultrasunetelor este imbunatatirea patrunderii in piele a compusilor din medicamente ("ultrasound drug transport" in tratamentele medicale) si a celor din cremele hranitoare utilizate in tratamentele de infrumusetare. In conjunctie cu ultrasunetele se poate folosi orice crema, in raport de problema pe care o tratam.

Compusii cremelor anticelulitice, de fermitate sau de hidratare vor patrunde de cateva ori mai rapid si mai profund datorita vibratiilor celulare cauzate de ultrasunete.

Contraindicatii la tratamentul cu ultrasunete

Ultrasunetele au si ele anumite contraindicatii:
  • boli cardiace grave,
  • stimulator cardiac,
  • implant metalic,
  • tumori maligne,
  • convalescenta dupa o operatie,
  • tensiune arteriala anormala,
  • varice pe zonele de tratament,
  • inflamatii cutanate, boli de piele, piele sensibila,
  • epilepsie, spasmofilie,
  • sarcina, ciclul menstrual, la mai putin de 1/2 ora de la servirea mesei.

In concluzie, ultrasunetele sunt un mijloc terapeutic neinvaziv, considerat sigur pana in prezent, care pot ajuta la imbunatatirea efectelor tratamentelor clasice. Noi recomandam utilizarea lor ca si complement al unor alte tratamente, impreuna cu sedinte de masaj manual si impachetari, pentru a beneficia de efecte mai vizibile.